Zalig warm water met een zonneboiler

Een zonneboiler warmt water gratis op met behulp van de zon. Hierdoor kan je gezin, de sportievelingen in de sporthal, de collega's op kantoor,… genieten van een ecologische en goedkope douche.  Evengoed kan een zonneboiler je zwembad opwarmen tot een aangename temperatuur. Zonneboilers zetten de warmte van de zon heel efficiënt om in warm water. Zo kan jij tijdens de lente, zomer en herfst je verwarmingstoestel uitschakelen omdat je zonneboiler voor voldoende warm water zorgt. Klinkt goed, niet?

 

Vlaanderen geeft premies tot 3300 euro voor zonneboilers.

Meer info omtrent de premie

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie om sanitair water te verwarmen. Een zonneboiler-installatie bestaat uit:

  • zonnecollectoren op het dak: Er bestaan 2 soorten collectoren, vacuum of vlakke plaat. De collectoren absorberen de zonne-energie.
  • een voorraadvat voor het warm water. Hierin bevindt zich het sanitair water die wordt opgewarmd en kan gebruikt worden om te douchen, koken...Merk op dat je zwembad ook dienst doet als voorraadvat, maar dan wel een heel groot voorraadvat ;-).
  • leidingen die de zonne-energie transporteren tussen de collectoren en het voorraadvat
  • een aanvullend verwarmingssysteem zoals een warmtepomp, gas- of mazoutketel. Deze zal enkel in werking treden wanneer de zon onvoldoende schijnt.

Er bestaan verschillende systemen die we hieronder graag wat duidelijker toelichten. 

Drukhoudend systeem met glycol

Een drukhoudende zonneboiler met glycolmengsel is het meest toegepaste systeem. Dit systeem werkt immers onafhankelijk van de rest van de verwarmingsinstallatie en heeft weinig beperkingen met betrekking tot plaatsing. 

Zoals de naam doet vermoeden is dit systeem gevuld met een vloeistof op druk. Aangezien de vloeistof ook buiten doorheen de zonnecollectoren loopt, dient deze beschermd te worden tegen vorst tijdens de winter. De vloeistof bestaat aldus uit een water-glycolmengsel om bevriezing te vermijden. Het glycolmengsel is in de zomer onderhevig aan hoge temperaturen (boven de 100°C), waardoor deze vloeistof kan degraderen. Hierdoor dient de vloeistof elke 4 jaar te worden gecontroleerd en eventueel vervangen.

Drukhoudend systeem met thermische vorstbeveiliging

De vloeistof op druk in dit systeem is water, meerbepaald hetzelfde verwarmingswater van het gebouw. De zonneboiler wordt dus geïntegreerd in de rest van het verwarmingsinstallatie.

Het tegengaan van de bevriezing in dit systeem gebeurt door een thermische vorstbeveiliging. Deze vorstbeveiliging bestaat uit sensoren en een intelligente sturing. Op het moment dat de vloeistof in de zonnecollector te koud wordt, zal de pomp een korte periode circuleren om de temperatuur te laten stijgen. Het warmteverlies die hiermee gepaard gaat op jaarbasis is verwaarloosbaar en weegt niet op tegen de voordelen.

Dit drukhoudende systeem werkt uitsluitend op water en is bijgevolg quasi onderhoudsvrij. Dit systeem is bovendien toepasbaar in veel gebouwen aangezien er weinig beperkende plaatsingsvoorwaarden zijn. Ostijn kiest bijgevolg vaak voor deze oplossing. Een leidinggevend merk is paradigma.

Leegloopsysteem

Dit systeem werkt eveneens op enkel water. Het werkt, net zoals het drukhoudend glycol-systeem, onafhankelijk van de rest van de verwarmingsinstallatie. Het is ontworpen als alternatief voor het drukhoudend glycol-systeem, evenwel is er geen sprake van een drukhoudend principe.

Om bevriezing tegen te gaan, loopt het water af naar een buffervat. Eenmaal leeggelopen bevindt er zich geen water meer buiten en is er geen kans meer op bevriezing. Het leeglopen van de installatie vereist dat de boiler of het buffervat zich lager bevindt dan de zonnecollectoren. Dit systeem is dus niet in alle gevallen toepasbaar. 

De plaatsing van een zonneboiler is een goede investering. Ostijn komt graag ter plaatse kijken welke oplossing het best is voor jouw woon – of bedrijfssituatie. Het rendement van je zonneboiler is immers van de oriëntatie van je dak, het aantal personen van je gezin, de grootte van je zwembad...  

Dankzij onze jarenlange ervaring en technische kennis kunnen wij je zeker een passende groene oplossing aanbieden. Wij beschikken als gecertificeerd installateur van zonneboilers over het daartoe nodige RESCert-nummer, waardoor u een aantrekkelijke premie kan aanvragen op mijnverbouwpremie.be.

Bespaar met een zonneboiler tot 60% op je warm water productie

Warm water voor huishoudelijk gebruik is een grote energiekost. De hoeveelheid warm water die elke persoon dagelijks verbruikt bedraagt maar liefst 60 liter. Dit verbruik neemt nog jaarlijks toe, onder andere door de toenemende vraag naar sanitair comfort. Denken we maar aan regendouches, zijsproeiers, watervallen, .... die steeds vaker deel uitmaken van onze badkamer... en ook steeds meer water verbruiken. Met een zonneboiler kan je dan ook fiks besparen op je waterfactuur, tot wel 60%.

Wil je ook besparen op je warm waterfactuur? 

CONTACTEER ONS!